Searchbar

Message

Lili Halo Decoration

Promotion of Hygge

4.2.17Hvala Mozaik knjiga na pozivu na promociju knjige Hygge.

Bila je to lijepa večer u Velvetu. Večer za prijatelje. Povela sam svoju Ninu i baš smo uživale. I sami znate kako nije lako dobiti slobodnu večer :) Ali to je ono što svi mi moramo napraviti za sebe, vrijeme za opuštanje. Djeca su bila zbrinuta, a mame zadovoljne.

Iako ja, moja obitelj i prijatelji uglavnom i živimo hygge život, lijepo je vidjeti da se recept za kvalitetan život širi po svuda. A sve je zapravo tako jednostavno. Back to basic.


Hygge : Danski recept za sretan život

Riječ „hygge“ izgovara se hu-ge, etimološki riječ je iz norveškog jezika i znači blagostanje, udobnost, zadovoljstvo, uživanje u blagodatima života i bližnjih. Najbolja stvar od svega je što je ovaj način opuštanja i uživanja u životu odvojen od materijalnih vrijednosti i temelji se na duhovnim vrijednostima, pa je dostupan svima.

Zasigurno ste se upoznali s hygge osjećajem. To je bilo kad ste se sklupčali u naslonjaču s omiljenom knjigom u ruci ili kad ste ispijali čaj pred pucketavom vatrom na logorovanju. Ili, to je onaj trenutak kad umorno sunce utoni u plavetnilo neba i mora i pritom sve poboja neopisivim bojama.

Tehnologija i užurbanost života udaljile su nas od nas samih, naših domova i običnih zadataka, pretvarajući ih u poslove koji nisu neophodni, za koje nemamo vremena u prenatrpanom rasporedu. Hygge podsjeća kako je moguće s nekoliko promjena i sitnica ponovo osvježiti život i omogućava spokoj koji svakako zaslužujemo.
Direktor Instituta za istraživanje sreće, Meik Wiking, tvrdi da u uredskim prostorijama imaju zapaljene svijeće od ponedjeljka do petka. Iako ni u kojem slučaju nije utopija, pa ni oličenje idealnog društva, iako se suočava s problemima i izazovima kao i svaka druga zemlja, istinski vjeruje da može biti uzor u pogledu poboljšanja kvalitete života građana.
 „Imam najbolji posao na svijetu jer proučavam što nas čini sretnima. Radim u Institutu za istraživanje sreće, neovisnom tijelu stručnjaka koji se bave aspektima blagostanja, sreće i kvalitete života. Drugim riječima, zadaća nam je istraživati uzroke i posljedice ljudske sreće i raditi na poboljšanju kvalitete života svih građana u svijetu. Hygge je uživanje u društvu voljenih osoba, osjećaj pripadnosti domu, osjećaj da smo zaštićeni od vanjskog svijeta, da se možemo opustiti i uživati u zajedništvu bez riječi.“
Meik Wiking, autor knjige i izvršni predsjednik Centra za istraživanje kvalitete života

0 komentari:
Social Media